Åbo Svenska Teater spelar Goethe med ett charmigt långfinger i vädret

Ett livsviktigt budskap i Åbo Svenska Teaters uppsättning av Den unge Werthers lidandenkommer fram på ett naturligt och inte alls påklistrat sätt: att självmord aldrig är en lösning.

Tonårsangst är något som alla kan relatera till, både de som lever mitt i den och de som redan passerat stadiet men har de själsliga ärren kvar.
25.03.2022 14:58 UPPDATERAD 26.03.2022 11:15

Den unge Werthers lidanden.

Text: Johann Wolfgang von Goethe. Bearbetning: Erik Holmström, Eva-Maria Benavente Dahlin, Hans Christian Thulin. Regi: Jukka Aaltonen. Koreografi: Eeva Soini. Scenografi: arbetsgruppen. Ljud- och ljusdesign: Juho Golnick. Kostymdesign: Ellinor Hellström, Camilla Reuter. Maskdesign: Sabina Segerström. Projiceringar: Oscar Slotte.
På scenen: Ingemar Raukola.
Åbo Svenska Teater, Studioscenen. Föreställning 24.3.
Femtonårige Ingemar i 8A lever ett tråkigt liv. Han sysslar med friidrott, som han hatar, och räknas inte till de coola i klassen. Även vänskapen med kompisen Klas baserar sig på att de båda är tråkiga och de har alltid tråkigt tillsammans. I slutet av vårterminen händer dock något som rubbar Ingemars monotona tristess: Karin, den nya, udda, alltid svartklädda tjejen från Stockholm, tilltalar plötsligt honom: "Visst är de andra i klassen töntar?" Detta måste ju betyda att Ingemar själv inte är någon tönt, eller hur? Karin frågar om Ingemar vill följa med på konsert med henne och hennes lika udda kompisar, och plötsligt har Ingemar fått ett nytt sammanhang.
Under en kort men intensiv tid umgås Ingemar med Karin varje kväll och upptäcker att han blivit förälskad i henne. Då kommer sommarlovet emot nästan som ett straff, för det innebär att Ingemar blir tvungen att åka till landet med sina föräldrar, bort från Karin som stannar kvar i staden. Till råga på allt får han världens tråkigaste sommarläxa av sin modersmålslärare: att läsa Goethes Den unge Werthers lidanden. Föga anar han då vilken betydelse boken kommer att få för honom.

ANDRA LÄSER